“Улица на времето” разказва историята на София

“Улица на времето” разказва историята на София

Вчера, по време на официалното откриване на реновираната ул. Малко Търново беше представен идеен проект за финалната фаза от нейното обновяване. Той цели да превърне улицата в интерактивно преживяване, като представя легенди и разкази от историята на града чрез елементи в градския дизайн. Проектът за обновяване е по инициатива на Столична община и Направление Архитектура и градоустройство и се осъществи през летните месеци с дарение от строително-инвестиционната компания BLD. Улицата вече е отворена за преминаване с подменена подземната инфраструктура и настилки, отстранени течове, пребоядисани фасади, почистено окабеляване, и ново осветление и елементи, вдъхновени от автентичния облик на улицата от началото на миналия век.

“Работихме по този проект в широк диалог как да изглежда реновираната улицата. Това е един много добър пример как трябва да протичат намесите в градската среда и споделените пространства – с много комуникация, обмяна на идеи и дискусии. Започваме работа по обновяването на съседната улица Будапеща, където ще бъде осигурен и асансьор за детски колички и хора със затруднено придвижване.”, каза арх. Здравко Здравков, главен архитект на София.

“Този проекте част от дългосрочната политика на BLD да подкрепя подобряването на градската среда.”, разказа Димитър Савов, изпълнителен директор на BLD по време на откриването.“В момента работим успоредно и по изграждането на нов участък от ул. Костенски водопад като дарение към Столична община и жителите на Манастирски ливади – Изток. Реализираме и други проекти за облагородяване на средата в кварталите, в които строим. През пролетта създадохме кучешки парк в Манастирски ливади заедно с хората от квартала, а миналата година работихме по междублоково пространство в Лозенец заедно със студенти в специалност Архитектура на УАСГ. За нас е важно не само подбряването на качеството на живот в София, а и образователния ефект на такива намеси. Бизнесите и гражданите трябва да участват в тези процеси, да носят споделена отговорност и да се грижат за града и неговия облик. Затова реализираме всички проекти на BLD в диалог с гражданите и с отношение към характера и историята на мястото, на което работим.”, разказа още той. 

“Нарекохме финалната фаза от обновяването на улицата чрез градски дизайн “Улица на времето”, тъй като идейният проект цели да разкаже историите и градските митове на Малко Търново.”, разказа Филип Бояджиев от екипа – автор на проекта. “Ще използваме несъвършенствата и малките козметични дефекти на улицата, за да ги превърнем в ефекти и пространства, които комуникират с минувача, канят го да остане и му разказват историята на София. За намесите избрахме материалът кортен, който е свързан с идеята за времето, тъй като се променя с годините. Той се използва в много музеи и инсталации в градска среда по света.“

Концепцията за “Улица на времето” можете да разгледате ТУК. Ако искате да споделите обратна връзка и идеи за реализацията й, можете да се свържете с екипа на инициативата на building.difference@bld.bg.

 

Обновяването на градската среда на ул. Малко Търново стартира с две дискусии на проекта за реновиране, изготвен като дарение от Serafimov Architects Atelier. Последва историческо проучване и изложба в галерията на държавна агенция “Архиви”, която представи исторически факти и градски легенди за улицата. На база събраната историческа информация се проведоха и първите по рода си работилници за градски дизайн с методите на дизайн мисленето и включващия дизайн. Те включиха гражданите в генерирането на идеи как да бъде съживена историческата информация за улицата, за да стане ул. Малко Търново още по-любимо и емблематично място в града. Цялата инициатива е вдъхновена от многоликата и богата история, която крие най-късата пешеходна улица на София. Под жълтите павета има останки от римско време, градски легенди за часовниковата кула от епохата на Възраждането и спомени за Цар Борис III и любимия му бар “Луна”. На улицата до ден днешен стои тайната врата, възпята в рок балади, зад която са били килиите на Държавна сигурност от времето на комунизма.