Slow вкус от Прованс

Slow вкус от Прованс


Френската кухня, Прованс, Лазурният бряг… Усещате ли вече тази лекота на битието и глад за нещо вкусно, което хапвате с часове на фона на прекрасна гледка и чаша вино?

И няма как да е иначе, защото тези отличителни черти са заслужен повод за гордост на французите. А във френската кухня трябва да се посвети достатъчно внимание на изисканите ястия, както и на "интимната връзка" между храната и виното.

В края на 18-ти и началото на 19-ти век тя преживява бум и става наистина изтънчена. Век по-късно "висшата кухня" е превърната във "френска национална кухня". Ястията вече се сервират с лека гарнитура, която допълва вкуса им. Някои от най-популярните са: Blanquette de veau – телешко фрикасе, Coq au vin – петел в червено вино, Pot au fen – задушено говеждо със зеленчуци, Bouillabaisse – рибена супа, Foie gras – гъши дроб и т.н. Френската кухня е прочута и с вкусните си десерти: Mousse au chocolat – шоколадов мус, Creme Brulee – крем брюле, Tartes aux fruits – тарталети с плодове, Eclairs – еклери.

Имената им звучат като музика, нали. А вкусът, вкусът е просто поразителен! Но не само той определя фината специфика на френското хранене. Трябва да се обърне внимание на всеки отделен регион във Франция и неговите отличителни черти в културата на приготвяне и поднасяне на храната.

Красавицата на Юга - Прованс

Макар и столица на областта Прованс, Марсилия отстъпва по известност на популярни гурме центрове като Авиньон, Екс–ан–Прованс и, разбира се, на легендарния Лазурен бряг. Всеки би искал, поне веднъж в живота си да посети тези места, да влезе в ритъма на хората, живеещи тук, които си оставят много време за всичко - за сутрешното кафе, за да поговорят надълго със съседите на пазара или за да прекарат няколко часа в следобедната игра буле на прохлада под чинари - характерните за всеки градски площад в Прованс дървета.

Ако искате да прекарате един ден като местен, то изберете едно от безбройните малки кафенета, поръчайте кафе или пастис – алкохолна анасонова напитка с жълт цвят, и се насладете на атмосферата. След това се разходете из градския пазар („марше“, както му казват французите), предлагащ по всяко време на годината разнообразие от пресни сезонни продукти, цветове и аромати, въплъщаващи средиземноморския климат и култура на живот.

Обядът е свещен ритуал в Прованс. Обичайно продължава от 12 до 14 часа, като до 12:30 повечето маси в ресторантите са заети. Предлагат богато дневно меню, като тук сезонната храна е закон. Ястията са приготвени със свежите покупки от сутрешния пазар, като на малка дъска пред всеки ресторант или бистро са описани предложенията за деня. Предястието може да е например букет от различни салати, риба тон и аншоа или карамелизирана круша със запечено сирене банон с балсамoва редукция. Любимо ястие на южняците французи е прословутият буябес, приготвен от различни видове риби и морски деликатеси. Понеже голяма част от областта изобилства от прясна морска храна, характерният избор продължава с ескабеш – парчета сурова риба, мариновани в зехтин, лимон и билки.

 A след като възбудихме любопитството и навярно апетита ви, не би било честно, ако не разкрием и тайната на няколко (наистина лесни, но много вкусни) класически рецепти от Лазурния бряг.

Рататуй

Една класическа френска рецепта, която пленява с богатия си и пълноценен вкус на добре узрели и вкусни сезонни зеленчуци, обогатени с фини и изискани нотки от свежи подправки. Ще ви е необходима една пълна кошница със свежи зеленчуици, които да превърнете в провансалски кулинарен шедьовър.

И така – няколко патладжана, 3-4 тиквички, още толкова жълти и червени чушки и няколко вкусни и сочни зрели домата са основата на това вкусно зеленчуково ястие. За овкусяване на зелунчуковия микс ще са ви необходими връзка ароматен босилек, глава лук, няколко скилидки чесън, зехтин, оцет и захар.

Нарежете патладжаните, тиквичките и чушките на ивици, след което ги запечатайте в сгорещен тиган за няколко минути. Бланширайте доматите и направете конкасе от тях.

Запържете лука и чесъна в зехтин и към тях поетапно добавете оцета, захарта, доматите и част от босилека. Добавете към този микс и останалите зеленчуци, подправете ястието със сол и пипер и довършете ястието във фурна за още 20 минути.

Сервирайте с украса от останалия босилек и Voila – Вашето провансалско ястие е готово!

Тапенада

За това предястие ще ви е необходима хрупкава чабата, зехтин, връзка магданоз, шепа каперси и скилидка чесън. Нарежете чабатата на филийки, полейте ги с ароматния зехтин и ги печете за няколко минути във фурна, докато станат хрупкави. През това време смесете другия зехтин с магданоза и смачкания чесън. Намажете филийките с вкусната смес и поръсете с черен пипер.

Bon Appetit!

Салата Нисоаз

Едно свежо, класическо предложение с богат и натурален вкус. Пригответе го, като поставите в салатиера или в плато накъсаните на едро свежи листа салата. Върху тях разпределете на пластове пресен зелен боб или варен зрял боб,  нарязана на тънки ивички пиперка, артишок, чери домати, нарязана на лентички краставица, връзка пресен лук, филе от аншоа, риба тон, маслини и нарязани на кръгчета сварени яйца. Напръскайте обилно със зехтин и лимон и се насладете на вкуса – Oh-la-la!

Подарете си френско спокойствие и разкош! Забързаният живот има нужда и от своите slow моменти.