BLD рaботи по два проекта за подобряване на средата в Манастирски ливади - Изток

BLD рaботи по два проекта за подобряване на средата в Манастирски ливади - Изток

BLD започна два проекта за подобряване на градската среда в кв. Maнастирски ливади - Изток, където строи жилищния комплекс MONA.

Първият проект е за изграждане на пътна инфраструктура в участъка на ул. Костенски водопад до ул. Васил Стефанов, работата по който започна през миналата седмица. Новият участък от улицата ще бъде дарение към Столична община и е резултат на публично-частното партньорство между BLD и Район “Триадица”.


Вторият проект е за облагородяване на кучешка поляна в кв. Манастирски ливади – Изток по идеи на жители от квартала. Работата по кучешкия парк започна в началото на месеца с активното участие на посетителите на поляната и ще завърши с квартален фест на 30-ти юни (неделя).


В BLD вярваме, че домът не свършва с границите на апартамента и редовно правим инвестиции в подобряването на градската среда в кварталите, в които строим жилищни комплекси. Като част от AG Capital, най-големия холдинг за имоти в страната, имаме отговорността да участваме активно във всички процеси за развитието на града. Затова създадохме програмата Building Difference, в която идентифицираме проблеми на различни градски зони и помагаме за решаването им, като включваме в работата граждани, експерти и общината.”, споделя Димитър Савов, изпълнителен директор на BLD.


Изграждането на новия участък на ул. Костенски водопад започна през миналата седмица и ще завърши през летните месеци, свързвайки бул. Тодор Каблешков с ул. Васил Стефанов и зоната, отредена за бъдещо изграждане на детска градина и училище в квартала. Проектът за облагородяване на кучешката поляна пък се случва по идеи на местни жители, които активно ползват поляната и се грижат за нея, със съгласието на собствениците на терена и подкрепата на Столична община.

Проектът се координира от опитните урбанистите и градски дизайнери от Сдружение |Не|Формално, които имат значителен опит в създаването на споделени градски пространства с участие на местните граждани в над 20 български града. През последните седмици те събраха и обсъдиха идеи за парка с жителите и изготвиха проекти за кучешки съоръжения, които ще бъдат монтирани с помощта на гражданите от 27 до 29 юни.

Проектът беше подкрепен и от Район Триадица на Столична община, които осигуриха почистването и окосяването на терена. Новият парк ще бъде открит с неформален квартален фестивал на 30-ти юни (неделя) с образователна и развлекателна програма за деца, кучета и техните собственици.


Програма на събитието:

27 - 30 юни - работа по облагородяване на Кучешката поляна Работа по намесите, почистване и облагородяване на поляната, изграждане на кучешки съоръжения, пейки и кашпи от Сдружение |Не|Формално и хора от квартала.

30 юни, неделя, 17-20 ч. - Kвартален фест


Кучешка програма:

17:00 – 18:00 - обучение за кучета и техните собственици от АА Тraining и Асен Аролски: поведението на кучето и как да го насочваме, демонстрация до какво би довела правилната работа с кучето, как кучета и деца да общуват приятно и безопасно.

18:00 - конкурс - игра - състезание с домашните любимци на новите съоръжения и награди от местния зоо магазин Slava Food.

19:00 - индивидуални консултации с треньорите и Асен Аролски; Безплатни ветеринарни консултации; Oбучения за правилно хранене и как да избираме най-добрата грижа за нашия любимец.

19:00 – 20:00 – фотосесия на домашни любимци.


Детска програма:

17:00 – 18:00 – работилница за съдене на цветя в новите кашпи на входа на поляната;

17:00 – 17:45 – беседа за кучета и деца, как да общуват най-добре;

18:00 – 19:00 – Детска архитектурна работилница - къщички за птици от рециклирани материали. Програма за граждани на квартала

19 ч. – дискусия за развитието на Манастирски ливади – Изток. На фона на няколко карти на квартала ще поговорим за приоритетите в развитието на квартала и как граждани, Община и бизнес могат да работят заедно, за да го направим още по-добро място за живеене. Дискусията ще бъде модерирана от Сдружение |Не|Формално, които ще обобщят предложените идеи и решения.


Дългосрочната програма Building Difference на BLD цели именно да обединява идеите и енергията на граждани, eксперти, студенти и институции да работят за общи каузи в различни части на София. Програмата е създадена, за да подкрепя градски каузи и да облагородява публични пространства в града и кварталите, в които компанията инвестира.


В пилотното издание на програмата миналата година BLD създаде споделени пространства и нови градски мебели в Лозенец в близост до жилищния си проект Secret Gardens. Проектът се реализира от студенти в първи курс в специалност "Архитектура" от УАСГ, като част от лятната им учебна практика. През тази година BLD участва и в публично-частно партньорство със Столична община за обновяването на емблематичната централна улица “Малко Търново” и популяризирането на историческите разкази, които тя пази, като проектът се очаква да завърши до есента.