Градски павилиони

Градски павилиони

Свободни пространства – Градски павилиони


Преди броени дни стартира 16-тото издание на Архитектурно Биенале Венеция. В него взимат участие 65 държави, над 100 индивидуални проекта и множество други съпътстващи събития и изложби.  

За тазгодишното издание, кураторите формулират понятието FREESPACE. Концепцията FREESPACE съчетава идеите за достъпност, щедрост, човечност, демократичност. FREESPACE сe фокусира върху качество на средата на обитаване, която създава, върху неговите взаимовръзки с природата, с историята, с културната идентичност на  обществото.Ако сте пропуснали темата ни за FREESPACE,както и обзорен поглед на Биеналето, можете да прочетете повече в статията Свободни пространства.Представените проекти, концепции и пространствени инсталации са разнообразни и представят различен подход и интерпретация на зададената тема.

Едни от най – интересните представени проекти са тези, които разработват модерни или футуристични концепции за дизайн на обществените пространства и градско обзавеждане

Открояваща тенденция в съвременния градския дизайн и архитектурата на обществените пространства са така наречените „градски павилиони“ или в буквален превод „градски подслони“.


Постройка осигуряваща сянка и възможност за свободно използване – място, на което да поемеш глътка въздух, съзерцавайки заобикалящия пейзаж.


Градските павилиони (urban shelters) са обособени, покрити или открити, свободно достъпни пространства за отдих, срещи, работа.

Това са приятни, свободни пространства за различни общи дейности пръснати в градската среда и съпътстващи градското ежедневие, демократични и достъпни пространства с много възможности за употреба.

Тези микро архитектурни елементи осигуряват подслон, сянка или места за сядане и са пряко свързани с модерния градски живот.

Тяхната функция е често смесена, като например, осигуряване на свободен достъп до интернет, места за презареждане на мобилни устройства, места за бързо хапване или пращане на мейл, места за почивка , място за оставяне на велосипед и др.

Това са места на колективно градско съжителство, които представляват малки инфраструктурни съоръжения, свързващи градската тъкан и подпомагащи социално и културно интегриране на отделни групи в обществото.

Понякога изключително семпли, а друг път сложни и високотехнологични,  поради техния малък мащаб, градските павилиони са много удачни за прилагане на експериментални конструктивни и пространствени решения, както и за живописен и иновативен дизайн.

Градските павилиони са пряко отражение на нуждите на градския живот и на качество на средата на обитаемата среда.


Колективно пространство за отдих и отглеждане на билки, зеленчуци и цветя / Павилион Дания
Интерактивна пейка контакти за зареждане на мобилни устройства  Edison Mobile
Пейка за отдих, събиране на групи, провеждане на срещи / Павилион Италия
Оформяне на входно пространствопосредством опъната параметрична винилова конструкция,  като място което заинтригува и кани посетителите да влязат, място за непринудени срещи на ползватели и минаващи.  / Павилион Дания /
Детайл 3Д принтирана дантела от параметричен павилион / Павилион Хърватия 

  Изплетената от пръти и въжета конструкция,предлага подслон, места за сядане и почивка, снабдени с отворена wi-fi мрежа, както и изключително приятна шарена сянка .Тази бамбукова „пещера“  е малък оазис – място, в което да „презаредиш“, да поемеш глътка въздух и да се полюбуваш на заобикалящия пейзаж./ Павилион VTN Architects /Детайл от цялостна концепция за градски дизайн на публични пространства във парижко предградие, включваща спирка на метро, пазар и градско обзавеждане. Градски навес за различни свободно достъпни обществени дейности ще бъде изтъкан с влакна, деликатни и същевременно устойчиви на време и климат./ Павилион МиралесТаглиабю /
Текст и снимки : Гергана Тилева