Откриват реновираната ул. Малко Търново

Откриват реновираната ул. Малко Търново

Завърши обновяването на ул. Малко Търново, което се осъществи през летните месеци като дарение от строително-инвестиционната компания BLD към Столична община. Улицата е отново отворена за преминаване с подменена подземната инфраструктура и настилки, отстранени течове, пребоядисани фасади, почистено окабеляване, и ново осветление и елементи. Предстои представяне и на проекта “Улица на времето”, който цели да превърне най-късата пешеходна улица в центъра на София в интерактивно преживяване, за да представя легенди и разкази от историята на града ни на посетители и минувачи чрез инсталации и елементи в градския дизайн.

Проектът “Улица на времето” е разработен от Филип Бояджиев и екипа – автор на информационната система за ориентация към туристически обекти в София. Той ще бъде представен на 14 октомври (понеделник), от 18:30 часа в бар After 5 на ул. Малко Търново. Работата по него стартира с дискусиите по проекта за реновиране, които се проведоха преди старта на ремонта през пролетта. Te изведоха на преден план значимостта на улицата и обектите по нея, като свидетелства за историята на София. Последва историческо проучване и изложба в галерията на държавна агенция “Архиви”, представяща важни разкази и градски легенди за улицата, събрани със съдействието на проф. Николай Поппетров от Института за исторически изследвания към БАН, Музея за история на София, Държавна агенция Архиви и Български архитектурен модернизъм. На база събраната информация се проведе и първа по рода си работилница за градски дизайн с методите на дизайн мисленето и включващия дизайн. Tя целеше гражданите да се включат в генерирането на идеи за представянето на историческата информация за улицата. Задача на проекта е да съхрани и разказва историите и легендите на улицата на жителите и гостите на София, и да превърне ул. Малко Търново в още по-любимо място и един от символите на града.

Целият проект за обновяване на градската среда на ул. Малко Търново се реализира от BLD като дарение към Столична община, а самият проект за ремонта е дарен от Atelier Serafimov Architects. Инициативата е вдъхновена от многоликата и богата история, която крие най-късата пешеходна улица на София. На своите скромни 60 метра уличката пази спомени и артефакти, които свидетелстват за някои от най-значимите епохи в българската история. Под жълтите павета се крият останки от римско време, градски легенди за часовниковата кула от епохата на Възраждането и спомени за Цар Борис III и любимия му бар “Луна”. На улицата до ден днешен стои и една тайна врата, възпята в рок балади, зад която се крият килиите на Държавна сигурност от времето на комунизма.