Как смарт технологиите променят планирането на пространството в дома

Как смарт технологиите променят планирането на пространството в дома

- текст на Лидия Манолова

„Тук имаме wifi, така че може и да не говорите помежду си“. Ироничният надпис, видян в един бар, поставя важния проблем за промяната на нагласите за общуване между хората, вследствие на новите технологии. А те навлизат бързо и в домовете ни – и ги променят.


Години наред всички мечтаехме за жилищно пространство с отворен план – кухня, тапезария, дневна, работно място – всички зони плавно преливащи една в друга, щедро осветени, с усещане за широта и общуване със семейството и приятелите. Премахването на стените, където е възможно, и обединяването на пространството беше първата стъпка във функционалното разпределение на дома във всяко съвременно преустройство. Изненада или не, в последно време стените се завръщат, макар и в много варианти. Все по-масовото навлизане на смарт технологиите в ежедневието постепенно доведе до тенденцията за отделяне на самостоятелни зони в интериора – място за игри и работа с лаптопа, за слушане на музика с IPod-a, за гледане на филми и телевизия, за четене на мейлите, за усамотение с телефона... Масата в трапезарията, колкото и да е голяма, не е най-удобното място за новите навици, свързани с „джаджите“, без които не можем.Известно е, че интелигентното планиране на интериора започва с опознаване на начина на живот и нуждите на семейството – от това дали обичат да готвят или се хранят навън, до любимите занимания на всеки в дома. Малки ли са децата? Как ще се променя стаята им с възрастта? От какво има нужда тийнейджърът? Как минава времето на всеки от семейството у дома? Внимателният анализ на съвременния начин на живот показва, че желанието за общуване не изключва обособяването на лично пространство. И ако досега функционалното разпределение на интериора следваше основно идеята за повече флуидност и максимално обединяване, архитектите вече мислят за нови начини, с които да запазят толкова ценното усещане за светлина и простор и в същото време да осигурят ясно разграничение на зоните в дома и лично пространство за всеки. Независимо дали работим с архитект, интериорен дизайнер или сами решаваме разпределението на жилището си съобразно новата тенденция към broken plan (да го наречем „фрагментиран“), ето някои основни неща, с които е необходимо да се съобразим.  Примерите, които показваме тук, са от няколко български и чужди интериори, завършени съвсем наскоро – те илюстрират различни архитектурни подходи, свързани с тази тенденция.На фокус – светлината


Основната грижа във всяка концепция за жилище с отделни зони е да се запази ценното усещане за светлина – предимство, заради което толкова ценим отворения план. Един от много използваните напоследък подходи е  проектиране на вътрешни стени от стъкло – витрини, които решават редица проблеми – пропускат светлината, осигуряват визуална връзка с останалите зони, изолират шума. Витрините – с метални или дървени рамки, плъзгащи се или статични, са красив интериорен акцент; те могат да разделят дневната от стаята за игра на децата, или спалнята от гардеробната зона, кухнята от трапезарията, мястото за срещи от работните места в офиса – изобщо навсякъде, където е необходимо да се запази притока на светлина и визуалната връзка между зоните.


Визуална връзка

Разделянето на пространството с ниши, нива, стъпала, мебели не означава загуба на усещането за връзка. Оформянето на лични зони с помощта на свободностоящи етажерки, библиотеки, малки разлики в нивата, ниши за сядане пред прозореца, стълба към второ ниво в жилището (ако височината позволява) осигурява възможност за необезпокоявана работа с лаптопа, разговори по телефона, слушане на музика, четене, без да се жертва социалния аспект на общото пространство. Много съвременни мебели също са проектирани с идеята да служат на новите навици, свързани с технологиите – фотьойли с висок гръб, които обгръщат седящия като в гнездо, модулни системи за сядане, които предоставят възможност всеки от семейството да се занимава с любимото си устройство, подвижни мебели, които се местят с лекота при необходимост.


Структурни елементи

Флуидното (или гъвкаво) функционално разпределение в дневната често се постига с елементи като многофункционални обеми (едновременно библиотека, тв и музика, шкаф за вино), които разделят кухнята от трапезарията и зоната за сядане. Тенденцията в последните години определено се развива към разделяне на кухнята от трапезарията и дневната, дори да е символично – кухненският остров, барплотът или дори по-голямата широчина на вратата между двете зони са достатъчни, за да бъдат едновременно свързани и самостоятелни. Когато архитектурните промени като стени, плъзгащи се врати, нива, стълби не са вариант, а е необходимо да се намери по-лесно и бързо решение за разделяне на общото пространство, леките двустранно отворени етажерки и модулните мебели са най-доброто решение. Дори използването на различна настилка за пода или боядисването на стена в друг цвят може да създаде усещането за място с нова функция в дома.Тенденцията


Съвременните технологии са предизвикателство към традиционното разпределение на интериора и ние се адаптираме към промяната сравнително бързо, независимо дали ни харесва или не. Все по-често архитектите срещат изискването за специфични медиа зони – със специална акустика, светлина, електронни устройства. Смартфоните и таблетите вече управляват системите в дома и променят начина, по който хората го обитават. Така че доскорошната представа за перфектното жилище като лофт – широко отворено,с индустриален характер, отстъпва пред комфорта на фрагментираното пространство, в което всеки може да има своето лично място – и да бъде с другите, без да се налага да затваря вратата зад себе си.