Виното е с хората от зората на цивилизацията. Ако трябва да се върнем точно 6 хиляди години преди новата ера в Грузия, някой е направил вино от гроздовите зърна и е оставил знак така, че това да се превърне в първото писмено сведение за виноправене и виноипене.
За някои виното е новост. В Азия тепърва се научават да го харесват, но по всичко личи, че ще се превърне в любимата им напитка.
И макар виното да е едно – ферментирал сок от грозде, в различните страни по света се пие по различен начин. Вижте:
Французите го пият от люлката
Смята се, че хората в региона Шампан във Франция, които, досещате се, произвеждат шампанското, дават на бебетата си глътка от пенливата течност още преди да са им дали мляко.
Разбира се, такова нещо е добре да остане просто като легенда, защото алкохолът и бебетата не са добра комбинация.
Но като цяло пиенето на вино във Франция е толкова неизменна част от културата, че още от малки децата се научават да ценят виното и го комбинират по правилен начин с различните сирена.
В Испания го смесват с газирани напитки
И в Испания си падат по балончетата, но не естествено образувани във виното, а добавени под формата на газирана напитка.
Ако смесите червено вино и газирана вода, имате лятно червено вино. Ако сложите кола или лимонада, имате вкусно „калимочо“.
За да усетите традицията в Испания, трябва да пиете вино от мех за вино. Завършва с малко чучурче, от което виното излиза на тънка струя.
Колкото от по-далече успеете да излеете виното в устата си, толкова по-голям майстор сте.
Да не забравим и великолепната сангрия – коктейл от вино, бренди и нарязани на ситно плодове.
В Грузия имат 150 основни тоста
Ходилите на посещение в Грузия разказват, че човек се събужда след гуляй не с махмурлук, а с мускулна треска на ръката от държане на чашата за тост.
Грузинците обичат да пият с повод и е въпрос на чест да изкажеш най-завъртяното пожелание или повод за наздравица.
Има официални събития, на които има тост-майстор Тамадас. Той е избран заради лидерските си качества и ораторски умения.
Австрия подкрепя шприца
Още една лятна свежа напитка с вино, любима на австрийците – бяло вино с газирана вода. Но не каква да е, а от сифон, както си го спомняме отпреди години.
Бяло вино се сипва до две трети в чаша със столче или във висока водна чаша и се допълва с газирана вода под налягане.
Разбира се, става и със сода от бутилка, но приготвянето на напитката със стил е половината от удоволствието.
В студените месеци шприцът отстъпва място на популярния и тук глювайн – греяно вино с подправки.
Канада прави ледено вино
Не бива да се изненадва никой от това, че именно Канада е родината на леденото вино. В страна, в която дори лятото е снежно, са измислили начин да „спасят“ замръзналите гроздови зърна.
Оставят ги на лозите докато узреят, изчакват да замръзнат при първите септемврийски снегове и правят ледените гроздове на сладко вино.
Хубав начин да преживееш 9-месечната зима.
В Корея обичат виното с история
Макар да са запалени по виното отскоро, корейците обичат да обличат напитката в приказки, особено ако е вносно.
„Вино, което подобрява уменията ви за голф“, е сред най-желаните от гостите на сеулския хотел Риц, например.
В съседна Япония пък има манга „Сълзите на Бог“, в която са включени истински вина от всички краища на света.
Наздраве!