Как да живеете повече с по-малко

Как да живеете повече с по-малко

Съвременният изчистен дизайн отразява вътрешното желание за повече пространство, повече визуално спокойствие, повече време за важните неща.

Но трябва ли да направим основен ремонт, за да се приближим до това усещане?

Не, разбира се. Френската авторка Доминик Лоро, живяла дълги години в Япония, е систематизирала няколко прости правила за минималистичен живот.

Благодарение на тях можем да се приближим с една стъпка по-близо до онова спокойствие и умение да се наслаждаваме на момента, в което живеят дзен монасите.

А то, спокойствието, ни е безкрайно нужно във време, в което отвсякъде се прокламира „повече“ – повече вещи, повече работене, за повече пари, с които да си купим повече вещи.

Една луда и безсмислена надпревара със самите нас, от която никога не излизаме победители, а само изморени губещи.

Ето съветите на Доминик, които са лесно приложими и ще ви помогнат да се наслаждавате повече на живота:

Притежавайте по-малко

Дзен монасите притежават само това, което носят на гърба си. Ние до такива крайности няма нужда да стигаме, но ако притежаваме само по едно нещо от вид, например само една пила за нокти, това би улеснило и олекотило живота ни. Защото ако имаш само една пила, винаги ще знаеш къде се намира, нали?

Не трупайте боклуци

Минимализмът не приема украшенията. Малките „прахосъбирачки“, с които обичаме да красим етажерките, всъщност отнемат от въздуха в стаята и замърсяват визуално пространството.

Приберете в кутия всички сувенирчета, статуетки, билети за отминали събития и изкуствени букетчета от сватби.

Това не значи, че ще се лишите от спомените си от тези събития, просто ще се лишите от шепа напълно излишни предмети.

Все пак „да живееш само със спомените си значи да не обръщаш внимание на настоящето и да затваряш вратата на бъдещето“.

Поддържайте ред в дома си

Да поддържаш постоянно ред е много по-лесно и приятно от това да оставяш разхвърляно цяла седмица и да се опиташ да подредиш в един ден от седмицата.

Поддържането на ред вкъщи вдъхва хармония, от която всички наистина имаме нужда.

Просто слагайте нещата на местата им веднага след като ги използвате.

„Трябва да има място за всяко нещо и всяко нещо да е на мястото си“, казва Лоро.


Ако е счупено, поправете го

Изгорялата крушка или течащото казанче създават неусетно, но постоянно напрежение. Когато нещата не работят както очакваме, това пречи да се посветим на по-важни или пък по-спокойни дейности.

Така че отделете малко време, сложете къщата в ред и се отпуснете.

Избирайте живи материали

Дървото, вълната и памукът са „живи“, дишащи материали, дошли от природата. Усещането да ползваме такива вещи е много по-хубаво от това да ползваме нискокачествени изкуствени имитации.

Едно хубаво вълнено одеяло например е много по-качествено от няколко изкуствени и наелектризиращи завивки.

А и качествените материали издържат повече време без да има нужда да се подменят.

Без излишни дрехи

Жените особено имат навик да държат старите си и омръзнали дрехи в гардероба в продължение на години. „Ще я ползвам за спорт“ или „Може някога пак да дойде на мода“ са сред обичайните оправдания.

Времето на тези дрехи обаче така и не идва, само присъстват в гардероба и заемат място.

Лоро съветва да съберете смелост и да изхвърлите всичко, което не сте носили в последните 3 години.

На освободеното място сложете дрехи, съобразени с нейното „правило на седмицата“ – 7 връхни дрехи за различните сезони (яке, палто, сако и т.н.), 7 блузи, 7 долни части на облеклото (панталони, поли, тук влизат и роклите), 7 чифта обувки за различните сезони и няколко аксесоара, които си подхождат с всичко.

Ако изберете класически модели, ще имате неостаряващ гардероб, който не заема толкова място.

Мислете положително

Отървете се от страха. Чистото съзнание води след себе си спокойствието. Ако се чувствате притеснени, вкарайте нова енергия – разходете се или направете йога. Ако имате проблем за решаване, не се отдавайте на самосъжаление, а се заемете с практическото решение на задачата.

Колкото повече се съсредоточаваме върху едно чувство, то става толкова по-силно. Така че не позволявайте на страха да ви завладее, а се съсредоточете върху хубавото от живота.

Почивайте си

Простичкият живот не включва непрекъснато състезание с нещо или някого. Насладата от живота включва много свободно време, в което да правим точно това – да се наслаждаваме, а това значи да съзерцаваме, да усещаме, да се радваме на живота както зрител се радва на хубава театрална пиеса.

SlowLife – животът на динамичните хора!