Устойчивост, сигурност и Smart решения: Топ трендове в модерното жилищно строителство

Устойчивост, сигурност и Smart решения: Топ трендове в модерното жилищно строителство

Строителната индустрия се развива с бързи темпове. Голяма част от инженерите и архитектите мислят в перспектива, за да успеят да създадат жилища, които да бъдат не само комфортни, но и по-сигурни, устойчиви и енергийноефективни. 

Модерните смарт технологии са неотменна част от съвременното ежедневие. От няколко години насам те вече се внедряват и в домовете, което освен да подобри качеството на живот може да донесе и редица ползи за околната среда. 

За да бъдете в крак с трендовете в съвременното жилищно строителство, в тази статия ще поговорим за някои от основните сред тях. В нея ще ви дадем полезна информация, която ще ви покаже кои са тенденциите, които могат да оформят бъдещето и визията на модерните домове и градове. Освен това ще ви представим по какъв начин Smart решенията могат да бъдат част от постигането на устойчивост и сигурност в жилищата от съвременното строителство. 

Устойчивостта като приоритет в съвременното строителство

Устойчивостта е частта от строителство, която обхваща процеса по създаване на жилища по начин, минимизиращ вредата върху околната среда и обществото. Тя налага дълго планиране и разглеждане на множество варианти, за да бъде открит този сред тях, който ще има най-малко отрицателно въздействие върху природата и хората. 

Климатичните промени са проблем, който става все по-сериозен с течението на времето. Именно това прави и устойчивостта в модерното строителство толкова важна - необходимо е да се върви напред с мисъл за планетата и следата, която всяко решение оставя върху нея. Сега ще обърнем внимание на някои от тенденциите в строителството, които служат за постигане на по-висока устойчивост на съвременните жилища.

Smart решение, което намалява употребата на електричество

За да се намали употребата на електричество, съществуват Smart технологии, които стават все по-актуални и предпочитани. Те позволяват да контролирате осветлението и отоплението в жилището си дори от разстояние. С тяхна помощ можете да включвате и изключвате уредите, които желаете, без значение къде се намирате. Пример за това са климатиците през лятото - вместо да работят през целия ден, за да бъде жилището ви хладно, когато се върнете от офиса, можете да ги пуснете час преди да се приберете вкъщи с едно натискане на екрана на телефона. По този начин не само ще платите по-ниска сметка за ток в края на месеца, но и ще намалите вредата си върху околната среда.

Зелени пространства и места за развлечения и спорт

Много от модерните затворени комплекси предлагат големи зелени пространства на живущите в тях. Интересната тенденция тук е, че в съвременното строителство растенията и дърветата се използват не само в парковете и градинките на жилищните райони - те стават част от архитектурата и могат да бъдат забелязани дори по фасадите и покривите на сградите. С това комплексът се превръща в красиво място с по-чист въздух и по-ниски нива на шум. 

Голяма част от вас вероятно водят активен начин на живот и обичат да спортуват и да се социализират. Това обаче често е свързано с използването на автомобил, особено в големите градове, където стигането от една точка до друга пеша е трудно. Немалко от сградите в затворените жилищни райони включват пространства за разходка, баскетболни и футболни игрища, беседки, фитнес зали, плувни басейни и т.н. Това често може да ви спести напускането на комплекса, тъй като всичко, от което се нуждаете, е вече там. Така не само разполагате с повече свободно време, но и полагате грижа за природата, без това да ви коства усилия. 

Стандартът ESG 

Все по-актуална става темата за ESG (environmental, social, and governance), или екологично, социално и отговорно управление, което много строителни обекти опитват да изпълняват като регулация, за да намалят максимално вредните емисии. Точно затова ние, от BLD, залагаме винаги на висококачествените материали, които са енергийноефективни и имат най-добрите показатели на въглероден отпечатък. Екипът ни се старае да използва рециклирани материали, които могат да предоставят най-високото ниво на топлоизолация, както и прозоречни системи, които са с безоловни стабилизатори и също са направени от преизползвани материали. 

Разбира се, няма как да не споменем и това, че от BLD вече внедряваме и нови процеси, свързани с употребата на рециклирани материали. Пример за това е използването на натрошения бетон от съборена стара сграда като обратен насип за направата на нова такава на парцела на Uptown Square.

Smart решенията в модерното строителство като ключ към сигурността 

Сигурността е винаги актуална тема, която засяга всеки собственик на жилище. В последно време в модерното строителство има някои тенденции, благодарение на които домът се превръща в едно защитено пространство. Сега ще поговорим за някои от Smart технологиите, с които съвременните имоти могат да бъдат оборудвани. 

Smart access технологии за модерния интелигентен дом 

Интелигентният дом, познат още като Smart home, често разполага със системи за сигурност, които предоставят много високо ниво на защита. Те се превръщат във все по-чест избор на много от купувачите на жилища от модерното строителство, тъй като не само дават спокойствие, но и позволяват да бъдат лесно контролирани, без значение в коя точка на света се намирате. 

Съвремието предлага камери за видеонаблюдение, които се включват само тогава, когато засекат необичайно движение. По този начин се пести електричество, а това от своя страна има положителен ефект върху природата. Тези камери могат да се свържат към алармени системи или към такива за контрол на достъпа, с което рискът от влизане с взлом се свежда до минимум. Немалко от модерните системи за сигурност предлагат и възможност да следите случващото се в дома си през телефона, което осигурява допълнителна защита за имуществото ви, независимо къде сте. 

Други устройства, които намират своето място във все повече съвременни жилища, са Smart бравите и ключалките. Тези интелигенти заключващи системи работят без ключ, като ви дават възможност да влизате в имуществото си посредством пръстов отпечатък и PIN код например. Някои от тези устройства също могат да бъдат контролирани чрез смартфон, което ви позволява да проверявате от разстояние дали вратата ви е заключена, както и да предоставяте достъп до дома си на избрани от вас лица. Благодарение на умните брави и ключалки рискът да изгубите ключа си и да нямате достъп до имота си не съществува, тъй като те ви осигуряват други, по-лесни варианти, с които да влизате в жилището си. 

Заключение

Както вече разбрахте, топ трендовете в модерното жилищно строителство целят да бъдат постигнати устойчивост и сигурност в съвременните домове. В следващите години се очаква смарт решенията и технологиите, за които говорихме в тази статия, да продължават да се развиват, с което да направят живота още по-зелен и спокоен.

Ако в момента си търсите модерен имот, можете да разгледате нашите проекти. Ние, от BLD, създаваме функционални жилища, които не само могат да покрият очакванията ви, но и да ги надминат. В случай че имате нужда от съдействие, не се колебайте и се свържете с нас, за да ви помогнем да откриете вашия бъдещ дом!