Поглед от високо в сърцето на града - архитектурни вдъхновения

Поглед от високо в сърцето на града - архитектурни вдъхновения

Архитектурата на всеки град оформя характера и атмосферата му също като историята и културата, които носи, и жителите, които живеят в него.

А това, което превръща дадено място в дом, е не само външният вид, но и удобствата, които предлага, и акцентните архитектурни детайли, създаващи усещането за уют, които има.

В тази статия ще прочетете повече за някои от топ луксозните и иновативни вдъхновения от света на строителството от България и чужбина, както и няколко предложения за бягство от града — Uptown Square, Principal Tower, Marylebone Square, Hyde Park и Central Park.

Проектът Uptown Square: архитектурни детайли и вдъхновения

Ние, от BLD, се стараем да предлагаме най-доброто на своите клиенти, затова стартирахме проект Uptown Square. 

В сърцето на столицата, в близост до зеленината на Ловен парк и Южен парк, комплексът ще предлага свобода на движение и многобройни възможности за разходки, каране на колело и спорт.

Uptown Square ще предоставя на собствениците отворен площад, където да се наслаждават на разнообразни развлечения и удобства.

Замислен като иновативна част от световните тенденции в жилищното строителство, той ще разполага с всичко необходимо за едно спокойно, щастливо и луксозно ежедневие. От кафенета, ресторанти, премиум магазини и пекарна до фитнес, йога студио и салон за красота — тук можете да откриете всичко, което търсите. 

Подходящ и за семейства с малки деца, Uptown Square ще предлага и специално обособена детска градина и детска площадка, както и различни удобни местенца за отдих.

Концепцията и архитектурният стил на комплекса са вдъхновени от модерните градски изкушения Principal Tower и Marylebone Square във Великобритания, а отвореният му площад — от красивите природни бягства от града Hyde Park и Central Park.

В следващите редове ще научите повече за всяко едно от тях.

Дръзкият и модерен архитектурен стил: Principal Tower

Елегантност, изчистен дизайн и деликатни акцентни архитектурни детайли характеризират шикозния комплекс Principal Tower. Сгушен в лондонското сърце, той предлага поглед от високо на красиви исторически гледки и всевъзможни удобства като спа център, басейн, сауна, кино салон и др.

Неутрални тонове, огромни прозорци, позволяващи на слънчевата светлина да озарява стаите, изящни архитектурни детайли като блестящи полилеи и внушителни вити стълби — всичко това прави Principal Tower част от сградите, определящи топ тенденциите в жилищното строителство.

Цел, която ние, от BLD, се стараем да постигнем с проекта Uptown Square.

Луксозното вдъхновение Marylebone Square

Друга сграда, вдъхновила създаването на Uptown Square, е съвременната интерпретация на класическия лондонски жилищен блок Marylebone Square.

Комплексът се отличава с фините си архитектурни детайли — сложен фриз с фенери, минаващ по ръба на терасовидните пентхауси; пресичащи се елементи, наподобяващи музикални вълни; остъклена теракота; изискана комбинация от камък, бронз и дърво и др.

Marylebone Square дарява на собствениците си кътче оазис от шума — атриумна градина с брези и красиво езеро с лилии, носещо усещане за спокойствие и тишина.

Вътрешният двор, от друга страна, е запазил романтичния привкус на стара Англия, който е един от акцентните архитектурни детайли в комплекса. Вдъхновен от класическите кралски градини, той предоставя озеленено и светло пространство, което да приветства жителите и гостите на Marylebone Square. 

Синоним на фина модерност и елегантност, комплексът се вписва в грузинската архитектура на квартала, където е построен. 

Районът е известно културно и историческо средище. Тук през 1544 г. крал Хенри VII използва едно от именията, намиращи се в Marylebone, като ловна хижа, а земите около него — като ловен парк.

Кварталът е и мястото, където векове по-късно, през 1853 г. известната медицинска сестра Флорънс Найтингейл става управител на болничното заведение Establishment for Gentlewomen During Illness, а в началото на новия век в района Художественият музей Wallace Collection открива врати.

Marylebone е тясно свързан и със света на музиката. През 1960-та една от най-обичаните и известни банди на всички времена — The Beatles, снима корицата на албума си Please Please Me тук.

Кварталът се превръща и в медийно средище, когато гигантът BBC отваря централа на Portland Place.

А през 21-ви век строежът на Marylebone Square допълва изящно атмосферата на квартала.

Hyde Park: с дъх на лондонска красота

Hyde Park е емблематичен парк, в който през годините се създава история. От пламенните речи на суфражетки, борещи за правата на жените през организирането на първия прайд до концертите на Rolling Stones и речите на Нелсън Мандела — мястото е не просто зелено бягство от градския живот, а ключова част от живота на града. 

Живописните панорамни пътеки приканват посетителите да се насладят на успокояващия аромат на зеленина, езерото осигурява свежест и прохлада, докато градината с розите примамва с изкусителния мирис на пролет. А пясъчният Rotten Row обещава историческа разходка, която е била маршрутът от дворец Кенсингтън до пътя Уайтхол.

Тук могат да се видят още най-старият плувен клуб в Обединеното кралство и мястото, където Джордж Оруел и Карл Маркс са изнасяли речи. Точно Hyde Park е причината за сформирането на идеята за обществено място, което да е посветено на свободата на словото.

Central Park: градско бягство в природата

Известен като първият построен обществен парк в САЩ, през годините Central Park се превръща в един от най-посещаваните такива с над 25 милиона посетители годишно.

Той разполага с най-различни съоръжения за почивка, като същевременно предлага и възможности за спорт — каране на кънки през зимата, открити уроци по йога, пътеки за бягане, баскетболно игрище и т.н. А за малчуганите Central Park предоставя 21 обособени площадки.

Любителите на дивия живот могат да се насладят на разходка из зоопарка, където да наблюдават живота на пингвините, червените панди и другите обитателите на мястото.

Разположен в центъра на шумния Манхатън, Central Park е своеобразно убежище за всеки, нуждаещ се от откъсване от ежедневните задачи чрез разглеждане на внушителните фонтани или красивите мостове и арки, или чрез посещение на организирания там кино фестивал.

Заключение

Архитектурният стил и акцентите, придаващи характера и очарованието на дадена сграда, са ключови елементи, които мнозина търсят при покупка или наемане на жилище.

В зависимост от предпочитанията, вкусовете и нужди си всеки, търсещ мечтания дом, може да се спре на дръзка красота като тази на Principal Tower, или на старинен аристократизъм, излъчван от Marylebone Square. За любителите на природата, от друга страна, сграда в близост до красиви паркове като Central Park и Hyde Park е подходящ избор.

Що се отнася до архитектурни предложения в България, то столичният комплекс Uptown Square e подходяща иновативна и удобна алтернатива, която съчетава перфектно активния градски живот с комфорт, стил и спокойствие. Също като гореспоменатите Marylebone Square и Principal Tower комлексът ще се превърне в притегателен културен център, където любители на изкуството ще могат да се наслаждават на различни изложби и събития.

Ако търсите апартамент в София, може да се доверите на BLD. Разгледайте проектите ни и се свържете с нас, за да ви помогнем да изберете мечтания дом.