5 начина да преобразите вашия нов апартамент в уютен и функционален дом

5 начина да преобразите вашия нов апартамент в уютен и функционален дом

Сдобиването с нов дом е вълнуващо приключение и сбъдната мечта за всеки, който копнее за независимост и сигурност. Покупката на апартамент е важна крачка и за тези, които желаят да създадат свой кът, където да напишат следващата глава от живота си с любимия човек.

Предимствата на инвестирането в ново жилище са много. Едно от тях е, че имате възможността да изградите дома си от нулата спрямо желанията и вкусовете си.

В тази статия ще научите за различните начини, по които да преобразите апартамента си, независимо от размера му, така че той да е функционален, уютен и отразяващ индивидуалния ви стил.

Осигуряване на повече отворени пространства

Усещането за простор и осигуряването на повече слънчева светлина е от голямо значение за създаването на приятна атмосфера в дома. Това особено важи за едностайните апартаменти, тъй като често собствениците се сблъскват с предизвикателството да ремонтират и обзаведат малка жилищна площ, без мястото да изглежда тъмно и претрупано с вещи.

Отворените пространства са чудесно решение за такива случаи. За целта изберете по-ниски и компактни мебели, които няма да попречат на светлината да прониква в помещението. 

Друг трик, от който да се възползвате, е да поставите огледала в стаята. Те ще отразяват лъчите на слънцето и по този начин визуално ще уголемят помещението. Прозрачните мебели като стъклените маси например ще имат същия ефект. 

Освежаването на тавана чрез боядисването му в по-светли и меки тонове е друг вариант за постигане на визуална илюзия. 

При тристайните или двустайните апартаменти опция е сливането на помещения чрез премахване на врата. При покупката на нов дом може да разширите стаите си, като избиете терасата, за да стане тя част от кухнята или да свържете последната с трапезарията. Така ще си осигурите повече пространство и свобода, нужна за обзавеждането на жилището ви.

Зониране на стаите

Сред основните дейности, когато обзавеждате и ремонтирате апартамента си, е разделянето на т.н. зони в стаите. Това е от особено значение, ако новият ви дом е малък. Зонирането на помещенията ще подобри функционалността на жилището ви, като същевременно ще улесни потока на движение. За да го направите, е нужно да се съобразите със следните фактори:

 • Определяне на нуждите — трябва да решите какво ще бъде предназначението на даденото помещение.
 • Разпределение на мебелите — те са най-добрият начин, който да използвате за зонирането на стаята. Пренареждането им е ключово за бъдещето ви удобство. Обмислете как да разпределите обзавеждането си за създаването на “острови”, които да изпълняват определени функции. Това се случва чрез различни визуални техники. Освен акцентни стени заложете на големи завеси или килими, които визуално да разграничат пода. Поставянето на полици, шкафове или паравани също е добра идея за определяне на “острови”.
 • Растения и декорации — те могат да се превърнат в ясен разграничител в стаята, като отделят зоните в нея. От своя страна, досегът с природата внася усещане за спокойствие и уют в дома ви.
 • Поток на движение — един от най-важните фактори е да се съобразите с наличното пространство и да осигурите достатъчно място за придвижване в стаята. Препоръчително е да не се затрупвате с твърде много мебели, за да не затруднявате потока на движението.

Стени и подове

Заигравката с цветовете на стените и подовете може да ви е полезна при ремонт на апартамента.  

Ако изберете еднакъв цвят за подовата настилка във всички помещения, ще постигнете визуална илюзия за повече простор. Подходящи за целта са топлите и светлите нюанси, които си отиват на всичко в жилището. Ако се спрете на този вариант, имайте предвид, че не е нужно да използвате един и същ материал във всички стаи. 

Дори и да сте си купили по-голям апартамент, е добре да спазвате еднаква стилистика в различните стаи. Комбинацията от различни, биещи се цветове като оранжево, червено или тюркоазено в отделните помещения ще навява усещането за липса на хармония и баланс в пространството.

Цветова гама: примери

За по-романтичен стил и постигане на уютна атмосфера са подходящи пастелните и нежни нюанси като бледорозово или нежно синьо. Ако желаете новия ви дом да излъчва жизнерадостност, веселие и енергичност, се доверете на ярки и наситени цветове.

Ако харесвате класическия минималистичен стил, заложете на бяло или сиво, а за повече светлина и простор — на по-неутрални тонове в бежово, светлокафяво или цвят слонова кост. 

За разчупване на атмосферата и придаване на модерен и свеж щрих в интериорния дизайн на апартамента ви поставете контрастни цветни акценти. Това се постига не само с боядисване на една от стените в различен цвят, но и чрез поставяне на различни атрактивни орнаменти в кухнята или банята. 

Мултифункционални мебели

Обзавеждането е ключов фактор за създаване на домашен уют и превръщане на апартамента ви в практично място за живеене. Затова е важно да изберете мултифункционални мебели, които ще освободят повече пространство в стаите и ще улеснят изпълняването на ежедневните ви дейности.

 • Легла — повечето легла имат подматрачно пространство, където можете да складирате дрехи или други вещи.
 • Дивани — изберете разтегателен модел, който да се използва и като легло, когато имате гости.
 • Маси — потърсете такава, която да функционира като бюро, ако работите от вкъщи, маса за хранене или такава за кафе.
 • Вградени шкафове или модели без крака — те освобождават място, като същевременно съхраняват вещите ви, без да “затварят” пространството.
 • Вграден или скрит телевизор — прикрепените към стената или скритите в шкафове устройства спестяват място и могат да се превърнат в част от декорациите в дома ви.
 • Отворени рафтове — монтирането на такъв тип мебели е практично и функционално решение, ако търсите място, където да подредите книгите, снимките и другите си ценни вещи.

Контрастни елементи и акцентни детайли

Независимо дали живеете в тристаен апартамент, студио или жилище с две помещения, акцентните елементи ще завършат облика на новия ви дом и ще са детайлите, които ще го направят уютен и стилен.

 • Добавяне на арт стена — чрез окачването на картини или снимки ще създадете усещане, че апартаментът ви е по-широк.
 • Фототапети за хол — поставете акцент на определена част в стаята с такъв тип тапети, изобразяващи любимото ви животно или картини от градове. Чрез тях можете да изразите артистичната си страна и да привлечете погледите на гостите си. Имайте предвид обаче, че слагайки ги, трябва да балансирате обзавеждането спрямо тях, за да не стане помещението претруфено или безвкусно.
 • Цветни детайли — всеки контрастен елемент от изчистения дизайн на пердетата до веселите цветове на калъфките на възглавниците ще внесе нотка на индивидуалност и стил в жилището ви. Изборът от нюанси е огромен — жълто, бяло и зелено за лятото и пролетта, нежни цветове като кафяво и бежово за настъпването на есента и закачливи коледни мотиви за зимата. 
 • Декорации, фотографии и картини — те ще оставят личния ви почерк и ще разчупят атмосферата, внасяйки елегантни и изискани нотки в жилището ви.
 • Осветителни тела — не разчитайте единствено на естествената светлина, а се възползвайте от различните видове осветление — нощни или висящи лампи, LED светлини, прожектори, лунички и други.

Има безброй варианти как да ремонтирате и обзаведете новия си дом. Какъв ще бъде той зависи изцяло от нуждите и желанията ви. Но това, което ще го превърне в дом, е семейството, което ще създадете в него.

Ако искате да откриете идеалния апартамент за вас, не се колебайте да ни потърсите. Основната ни цел е да изграждаме функционални, модерни, удобни и висококачествени жилища. 

Разгледайте проектите ни и се свържете с нас, за да ви помогнем да изберете мечтания дом.