назад

Градски пространства за деца - места за игра и неформални обучения


България е една от държавите, в която децата прекарват най-много време навън и често играят по детските площадки. Стари или нови, в добро или лошо състояние, често еднообразни типови съоръжения, на повечето от тях кипи живот, а техният брой надвишава значително този в други европейски държави.  

В световен мащаб пространствата, предназначени за деца са изключително разнообразни, но всички те са безопасни и приятни, имащи за цел  забавление и социализация, стимулиране на въображението, оригиналността, творчеството и усета за красота на децата.

Някои от най-добрите детски площадки в света са малки, други са просторни, някои са тематични или загадъчни, някои съдържат разнообразно оборудване, а някои са много семпли. Независимо дали са модерни и градски или са направени от рециклирани материали, всяка от тези площадки е уникална по свой собствен начин и предлага неповторимо преживяване.

Представяме ви някои от водещите тенденции в дизайна и проектирането на пространства за игра и забавление на децата.Дизайн: MONSTRUM


ИГРИВ ЛАНДШАФТ


Интересна тенденция в съвременните пространства  за игра е оформянето на терени с причудливи природни форми, като места за изследователство и забавления. Подходящи са за разходки, катерене, лазене и търкаляне, тичане и скачане. Предлагат множество препятствия за преодоляване и възможност за развиване на способности за ориентация и издържливост. Поставени в паркова среда, тези пространства се интегрират хармонично в естествения ландшафт, а сред градската тъкан – създават природен оазис.

 Дизайн: RAINER SCHMIDT LANDSCHAFTSARCHITEKTEN

Дизайн: 4SOFT

ПРИКАЗЕН СТРОЕЖ

Актуални и забавни са детските площадки, приличащи на уголемен детски конструктор. Разноцветни блокчета, подредени сякаш от детска ръка, стимулират въображението и създават усещането за приказно пространство. Освен различни двигателни способности, разнообразието от форми и цветове развива пространственото виждане и триизимерната перцепция.   Съществуват и варианти, в които някои от блокчетата са интерактивни и предлагат възможности за движение и пренареждане.

Дизайн: JACOB DAHLGREN

Дизайн IMAGINATION PLAYGROUND


НЕОБИЧАЕН ПАРКУР

Друга водеща тенденция в изграждането на детски площадки за игра е създаването на вълнуващ, динамичен и живописен маршрут, криещ множество изненади и предизвикателства за малчуганите. Създавайки  нов необичаен „затворен свят”, подобни съоръжения тренират адаптивността, концентрацията и устойчивостта на децата. Тези инсталации изобразяват нагледно, че по-важен е пътят, който извървяваме, а не крайната цел.


Дизайн: ELEMENTAL STUDIO

Дизайн: CARVE
ВЪЛНУВАЩИ КОНСТРУКЦИИ

Напръв поглед семпли съоръжения, съставени от базови материали и форми, оформят необичайни триизмерни конструкции, които изненадват едновременно с простотата и комплексността си.  Мрежи, пружини, ластици, различни плоскости и повърхности, създават предизвикателни обемно-пространствени преживявания и неусетно те откъсват за миг от реалността и битовото еднообразие.
Дизайн: MONSTRUM


СЕТИВНО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО


Едни от най-интересните и вълнуващите детски пространства са тези, които предизвикват нови сетивни усещания.  Това са съоръжения, които имат за цел стимулиране на сетивата чрез звук, мирис, допир, или пречупване на триизмерните възприятия чрез създаване на мобилни и динамични структури. Съчетанията между интересни материали, причудливи форми и интерактивни свойства, създават уникална среда и възможности за индивидуално взаимодействие и преживяване.


Дизайн: MONSTRUM

Дизайн : BLOOM-THE GAME


Автор: Гергана Тилева

 Свързани новини

Градски пространства за деца - места за игра и неформални обучения

Тенденции в дизайна на детските площадки

повече

За градските фестивали и сближаването на хората с града

Арх. Антонина Илиева за положителното развитие на граската среда и култура в София.

повече

Запитване: